business-2160910_640
Ballast lood

Het soortelijk gewicht (bulkdichtheid) van lood is groter dan dat van beton en staal. Bovendien is het materiaal overal verkrijgbaar. Dit maakt lood uitermate schikt als ballast voor diverse toepassingen. Zeker bij het balanceren van een constructie of een machine die zelf veel gewicht heeft, terwijl de ruimte beperkt is. Loodblokken en loodkorrels worden vaak gebruikt in het transport, als tegengewicht voor bruggen en kranen, maar ook voor het stabiliseren van machines. Door de hoge bulkdichtheid van dit materiaal, heb je een kleinere hoeveelheid nodig om hetzelfde gewicht te bereiken in vergelijking met andere materialen. Het materiaal is ook bijna 100% gerecycled. De loodproducten zijn verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden en maten. Naast standaard maten, kan er ook op aanvraag geproduceerd worden.

ballast

Staal

Naast lood, kun je dit materiaal ook krijgen in staal. Dit wordt onder meer gebruikt in het transport, de bouw en de industrie (bijvoorbeeld als contragewicht in kranen). Staal is een van de meest gebruikte metalen en bestaat voornamelijk uit ijzer en koolstof. Het wordt veel gebruikt als bouwmateriaal, maar het kan ook als ballast worden gebruikt. Staal heeft een hoge slijtvastheid. Het is is een vorm van slijtage die optreedt wanneer oppervlakken tegen elkaar wrijven. Een tegengewicht nodig of een ander project waarbij gewicht belangrijk is? Gestanste stalen ponsdoppen kun je goed hierbij gebruiken. Het zijn eigenlijk afvalproducten. Dit komt vrij in verschillende productieprocessen in Nederland. Bedrijven geven vaak de ponsdoppen een tweede leven, in plaats van dat het in een smelterij terecht komt.